Sabaton, svenska metalhjältar

Vem har inte hört talas om Sabaton? Ett powermetalband som satt lilla Sverige på den musikaliska kartan ännu en gång. Bandet som många har stämplat som rasister, nationalister och krigsälskare. Inget kunde vara mera fel. Sabaton har aldrig och kommer aldrig att framföra en politisk ståndpunkt, och deras texter som ofta handlar om historiska krigshändelser berättar en historia om något som hänt i verkligheten. Bandets sångare Joakim Brodén säger själv i en intervju att de inte sysslar med politisk propaganda, att de inte faller inom definitionen på begreppen nazister eller högerextremister och att när det gäller humor så måste allting vara okej, även det mest bisarra.

Så vilka är då Sabaton och varför är det ett sådant liv om dem? Jo, det hela började med några grabbar som spelade musik hemma i Falun. De spelade in några demolåtar i en studio och sedan blev de kontaktade av flera olika skivbolag. Slutligen föll valet på ett italienskt skivbolag, Underground Symphony, och så kom deras första skiva ut. Inför nästa skiva sa de upp sig från skivbolaget och spelade in ”Primo Victoria” helt själva utan ekonomiskt stöd av någon. Som vi alla vet blev det en superhit bland fansen och på den vägen är det.

Musiken är kraftfull och medryckande och Joakim Brodéns djupa röst får nästan lyssnaren att själv känna lersmaken i munnen och det iskalla regnet som strilar ner över plåthjälmen någonstans i en skyttegrav i Frankrike. Man blir lite sorgsen när man tänker på mödrar och änkor till alla dem som stupade i strid och som ligger i omärkta gravar runt om i Europa, eller på havets botten, sänkta av ”the Wolfpack”, Hitlers ubåtsarmada. Sabaton dedikerade även ett helt album till den svenska stormaktstiden och Karl XII, albumet ”Carolus Rex”. Detta släpptes dessutom i två versioner, ett på svenska och ett på engelska. Samma år som det albumet släpptes, 2012, splittrades bandet. Joakim Brodén och Pär Sundström stannade kvar medan de andra fyra bildade ett nytt band, Civil War.

Sabaton har blivit jättestora utomlands och de har turnerat ihop med superkändisarna Iron Maiden och Scorpions. Här hemma i Sverige har de sin egen årliga musikfestival, ”Sabaton Open Air” i Falun som genom tiderna dragit riktigt tunga namn inom musikvärlden, Helloween, Rhapsody of Fire, Amaranthe, Powerwolf, Freedom Call, Amorphis och Sonata Arctica för att nämna några. Givetvis spelar de alltid själva också på festivalen, och för hårdrocksälskaren vore några dagar i Falun säkert väl spenderade. Som alla vet så kan festivallivet bli en dyr historia med biljetter, resor och boende, men zmarta kan göra att du minskar lite på dina utgifter och på så vis säkert kan få loss pengar till någon festival eller två.

Som kuriosa om Sabaton kan nämnas att de har i flera låtar hyllat andra hårdrocksband, artister och legender. Låten ”Metal Machine” är gjord av referenser till andra hårdrockslåtar och låten ”Metal Crue” innehåller kända artister och band.