Rainbow och Whitesnake

Rainbow och Whitesnake är två engelska hårdrocksband som tillsammans med Iron Maiden tillhör den andra vågen av brittisk heavy metal. Den första vågen började revolutionsåret 1968. Det året bildades de tre pionjärbanden Deep Purple, Led Zeppelin och Black Sabbath, alla i England. Dessa tre tidigare band hade alla på sitt sätt sparkat in dörrar och utvecklat musiken i nya riktningar. Nu var det dags för den andra vågen. Den byggde dels på den grundmurade rockmusiken från de tidigare banden, samt på en del tidigare medlemmar från dessa band. Den andra generationen hade sin början i mitten och slutet av 1970-talet.

Rainbow startades 1975 av Deep Purples gitarrist Ritchie Blackmore. Han hade kommit på kant med bandet om vissa låtar som han ville att de skulle spela in. När inte resten av gruppen ville ha med de låtarna spelade Blackmore in dem med Dio och hans musiker. Blackmore var så nöjd med resultatet att han lämnade Deep Purple och formade en ny grupp. Han var däremot missnöjd med Dios musiker och sparkade dem, men behöll Dio som sångare. Blackmore har förmodligen sparkat flest musiker i rockhistorien. Man kan, om man vill vara snäll, säga att han hade lärt sig vad som säljer efter åren med Deep Purple, och trimmade in sin nya grupp efter det. Han kunde finans liksom vikanfinans.se. Detta har lett till att han har bytt ut de flesta musiker som han spelat med. Efter turnén 1977-1978 ville Blackmore ändra inriktning på musiken och Dio som inte höll med lämnade bandet. Blackmore rekryterade en ny sångare och ett par nya musiker 1979, däribland Deep Purples basist Roger Glover. Bandet hade stora framgångar både i Europa och USA fram tills det lades ned första gången 1984. Anledningen till att Rainbow upplöstes var att managers ville återförena Deep Purples Mark II konstellation. Eftersom både Blackmore och Glover ingick i den lades Rainbow ned. Rainbow har 1.3 miljoner lyssnare på Spotify varje månad. De flesta lyssnarna finns i London och Stockholm. Rainbow återuppstod mellan 1993-1997, och spelar sedan 2015 igen under namnet Ritchie Blackmore’s Rainbow.

Whitesnake startades 1978 av sångaren David Coverdale som även han hade ett förflutet i Deep Purple. Han var deras röst mellan 1973-1976. Efter att han lämnade Deep Purple släppte han en soloplatta 1977. Musikerna som han hade med på turnén för att marknadsföra det albumet kallades för The White Snake Band. De flesta av dem var med i den första uppsättningen av Whitesnake. Under arbetet med bandets första platta som Whitesnake ersattes dock keyboardisten successivt med John Lord från Deep Purple. Under 1979 kom även Deep Purples trummis Ian Paice med i bandet. Lord och Paice lämnade dock Whitesnake 1984 för att återuppväcka Deep Purples klassiska banduppsättning tillsammans med Blackmore, Glover och Ian Gillan. Whitesnakes musik var en mer bluesinfluerad rock som tilltalade en bredare publik. De hade stora framgångar i USA. Whitesnake har 3.2 miljoner lyssnare på Spotify varje månad. De flesta lyssnarna finns i Sydamerika och London. Whitesnake upplöstes 1990, återuppstod mellan 1994-1997, och kör igen sedan 2002.