Svensk heavy metal

Sverige är känt för att vara ett land som producerar en massa bra musik. En musikgenre som vi är särskilt bra på, förutom pop, är heavy metal. Därför har vi sammanställt en guide över de mest populära banden som gör heavy metal. Den här artikeln är för dig som är nyfrälst på heavy metal eller bara är intresserad av att veta mer om denna härliga musikgenre! Så läs och sätt därefter på ett par riktigt bra högtalare, som dessa från SilentSwede, och lyssna och njut av musiken.

Opeth

Opeth är ett av Sveriges bästa band inom heavy metal, såväl som faktiskt ett av världens bästa! Bandet Opeth spelar så kallad progressiv dödsmetall. Det progressiva består i att bandet använder sig av klassisk gitarr och har många influenser av jazz och akustisk musik i sina låtar. De har varit aktiva som grupp sedan 1990 och deras skivbolag är Roadrunner Records. Bandet har i dag fem olika medlemmar. Dessa är Mikael Åkerfeldt, Joakim Svalberg, Fredrik Åkesson och Martin Mendez samt Martin Axenrot. Men bandet har faktiskt haft många andra medlemmar som kommit och gått. När Opeth startade 1990 så var det bara Mikael Åkerfeldt på gitarr och David Isberg på sång. Snart därefter tillkom Anders Nordin på trummor, Nick Döring på elbas och Andreas Dimeo på gitarr. Bandets första album, som heter Orchid, gavs ut 1995. I höst släpper de ett nytt album.

Dark Tranquillity

Bandet Dark Tranquillity spelar så kallad melodisk dödsmetall. De grundades redan 1989 i staden Göteborg i västra Sverige. Det är faktiskt så att bandet Dark Tranquillity anses vara ett av de tre band, tillsammans med In Flames och at The Gates, som skapade själva musikgenren melodisk dödsmetall. Typiskt för den melodiska dödsmetallen är att musikgenren använder sig av väldigt melodiska riff på gitarr.

Deras debutalbum fick namnet Skydancer och gruppen gav ut detta album 1993. I dag har gruppen fyra stycken medlemmar. Dessa är Mikael Stanne, Niklas Sundin, Anders Fridén och MER. Mikael Stanne och Niklas Sundin var de två som bildade banden. Mikael Stanne sjunger i dag och Niklas Sundin spelar gitarr.

Meshuggah

Meshuggah är likt Opeth ett progressivt heavy metal-band. Bandet uppstod i Umeå, i norra Sverige, under 1987. I dag består gruppen av medlemmarna Fredrik Thordendal, Tomas Haake, Dick Löfgren och Jens Kidman. Själva namnet Meshugga kommer från hebreiska och det judiska språket jiddisch. Namnet betyder på svenska galen.

1989, samma år som bandet startades, släpptes även deras första skiva. Denna skiva fick namnet Psykisk Testbild. Det var Fredrik Thordendal som startade bandet 1989. Då hade han döpt bandet till namnet Metallen, vilket snart skiftade till Meshuggah.

Bandet är fortfarande mycket aktivt och spelar på stora scener. År 2016 gav de även ut albumet som heter The Violent Sleep of Reason.