George Lynch

De som är fans av den hårdrock och heavy metal som var populär under 1980-talet känner säkerligen till det amerikanska bandet Dokken, som gjorde entré på den viktiga Los Angeles-scenen alldeles i början av detta decennium. Dokken släppte sitt debutalbum Breaking the Chains redan 1981 i sin första version, men kom att återutges i ett litet annat utförande under 1983. Det var i samband med bandet Dokken som gitarristen George Lynch kom att bli känd. George är en tekniskt duktig gitarrist som samtidigt är en mästare på att få till spännande harmonier i sitt spel. Tillsammans med Don Dokken, ”Wild” Mick Brown och Jeff Pilson spelade han in några skivor under 80-talet, där live-skivan (som blev en dubbel-LP) blev den sista innan bandet splittrades 1989 på grund av interna bråk. Don Dokken och George Lynch hade stora problem att samarbeta med varandra och det gick helt enkelt inte att fortsätta.

I början av 1990-talet bildade George Lynch bandet Lynch Mob tillsammans med trummisen Mick Brown från Dokken och sångaren Oni Logan. Stilen var fortfarande metal men mer åt sleaze-hållet, något som blev alltmer populärt vid det här tiden. I Lynch Mob kom George mer till sin rätt och fick avsevärt mer utrymme som gitarrist och låtskrivare. Bandet blev dock inte särskilt långvarigt i den här konstellationen; två skivor släpptes innan Oni Logan slutade i bandet.

Några år in på 90-talet kom den en vädjan från de japanska fansen att bandet Dokken skulle återbildas. Dokken var fortfarande riktigt stora i Japan och populariteten gjorde att bandet tillfälligtvis lade gamla konflikter åt sidan för att gå in i studion. En skiva med namnet ”Dokken” kom ut, som på ett sätt påminde om det gamla klassiska soundet men ändå var färgat av den nya tidens alternativa rock och grunge. Den här skivan släpptes enbart i Japan, men kom ut i resten av världen ett år senare med titeln Dysfunctional. Bandet släppte också en live-skiva (unplugged), men sedan stod de inte ut med varandra längre utan gick skilda vägar – igen.

Idag är Lynch åter aktiv tillsammans med Oni Logan i Lynch Mob, där de släppt flera plattor tillsammans. Han har i samband med gitarrtillverkaren ESP släppt några olika gitarrmodeller på marknaden, samt designat en egen gitarrmikron med namnet Screaming Demon.