Heavy Metal med hjärta

Hårdrock förknippas för det mesta med tunga gitarrer, mäktiga vokaler och headbangande. Stereotypen av en rockstjärna, eller för all del ett fan, är den stökige bråkstaken som förstör hotellrum och raggar groupies. Detta är förvisso en stor del av den image som heavy metal musik och livsstil säljer, men sanningen är ofta en helt annan. Hårdrocksmusiker är för det första ofta extremt seriösa och skickliga musiker och de hämtar inspiration från både klassisk musik och jazz. De har lika stort behov av vänner, familj och en skön sömn iklädd plagg från pyjamas dam som alla andra och de har ofta hjärtat precis på rätt ställe.

Hjälp från hårdrockare

Ta till exempel ett så tungt band som brittiska

Black Sabbath med sina hårda gitarr riff, mörka texter och närmast sataniska symbolism. I bilder på gruppen ser man dem på kyrkogårdar med upp och nedvända kors och sånger som ”Sabbath Bloody Sabbath” och ”Paranoid” som handlar om galenskap och drift med religion. Inte direkt svärmorsdrömmar! Skrapar man däremot på ytan visar det sig att gruppens ledare, gitarristen och låtskrivaren

Tony Iommi organiserar luncher för att hjälpa cancerforskning, behandling samt är en aktiv medlem i cancerföreningar.

Hear n´Aid

Alla minns väl Live Aid och låtar som ”Do they know it’s Christmas” och ”We are the World”, projekt av bland annat Bob Geldof, som lyckades samla världens främsta popstjärnor för att spela in singlar och framföra konserter för att hjälpa Etiopien som på mitten av 80-talet genomgick en svår svältkatastrof. Även om man inte levde på den tiden har man säkert hört talas om detta enorma projekt som lämnade ett stort avtryck i musikvärldens välgörenhetskampanjer.

Riktigt lika känt är det inte att även hårdrocksvärlden gjorde en enorm insats med sitt

Hear´n´Aid projekt år 1985, där flera av de främsta musikerna inom Heavy Metal ställde upp för att hjälpa de svältande i Afrika. Hela en miljon dollar lyckades man samla in och en av de ledande aktörerna var den framlidne sångaren och låtskrivaren Ronnie James Dio. Bland de inblandade fanns bland annat Geoff Tate från Queensryche, Rob Halford från Judas Priest och svenske Yngwie Malmsteen samt medlemmar från band som för övrigt ansågs ha bland de värsta ryktena, inklusive W.A.S.P., Mötley Crue och Twisted Sister.

Heavy metals främsta aktivister

Ronnie James Dio dog själv av cancer, och hans änka Wendy har sedan dess varit mycket aktiv i att samla in pengar och ge uppmärksamhet åt cancerrelaterade organisationer. Gitarristen Slash är å andra sidan en stor djurvän som bland annat främjar Australiens vilda djur och deras beskydd, och Alice Cooper har en fond för fattiga barns kulturella utveckling. Alla människor kan hjälpa till och vem har sagt att hårdrockare skulle vara ett undantag?