Def Leppard

Det brittiska hårdrocksbandet Def Leppard har gjort en riktig resa, från okänt klubband hemma i Sheffield till stora arenor världen över. Bandet kom att tillhöra den nya våg av heavy metal som kom från Storbritannien, kallad The New Wave of British Heavy Metal (förkortat NWOBHM) myntat av en rockjournalist. Hit hörde också band som exempelvis Iron Maiden, som förstås också skulle komma att bli ofantligt populära. Def Leppard bildades år 1977 och skulle komma att ha sin storhetstid mellan ca 1980 och tidigt 1990-tal. Bandet gjorde som sitt första skivsläpp en EP i november 1978, som skulle komma att spelas flitigt i BBC-radion och därmed fick en flygande start.

Den första LP:n, On Through the Night, kom ut på marknaden 1980 och fungerade som en bra uppföljare till EP:n. Andra fullängdaren var dock det som gjorde att bandet fick ett fall framåt, i samarbetet med AC/DC-producenten John Robert ”Mutt” Lange, som producerade bandets andra LP ”High ’n’ Dry”. Denna skiva släpptes under sommaren 1981 och nu fick bandet vara med på MTV. Faktum är att de 1982 som ett av de första heavy metal banden spelades på musikkanalen, med balladen ”Bringing on the Heartbreak”.

Def Leppard sinkades av gitarristen Pete Willis på grund av dennes alkoholproblem och ersattes därför av Phil Collen (från glambandet Girl), som blev bandets nya sologitarrist. Han kastades direkt in i arbetet med inspelningarna av kommande skivan Pyromania, som producerades återigen av ”Mutt” Lange. Nya plattan släpptes i januari 1983 och fick snart ett singelsläpp (låten ”Photograph”) som efterfrågades stadigt på MTV. Pyromania var en riktig höjdare för bandet (den såldes i 6 miljoner exemplar 1983!), som ökade i popularitet. Här fanns mängder av material för singlar och flera blev stora hits. Bandet hängde med på ett flertal turnéer som förband, vilket i slutet av året istället vändes till att de själva hade förband.

Bandmedlemmarna flyttade 1984 till Irland av skattesäl och skulle där börja skriva på uppföljaren till Pyromania. Detta kom dock att försenas med flera år. Trummisen Rick Allen var med om en svår bilolycka på nyårsafton 1984, vilket resulterade i att han förlorade sin vänsterarm. Detta blev förstår en mycket svår period för Def Leppard, som inte visste hur de skulle gå vidare. Allen var dock uppfinningsrik och tillsammans med trummärket Simmons uppfann han ett trumset med elektroniska trummor som lät honom fortsätta som – i stort sett – tidigare. Nya skivan Hysteria spelades in, släpptes 1987 och blev en riktig monsterhit.

Def Leppard är ett band som fortfarande är aktivt och har släppt ett antal nya skivor sedan Hysteria. Dock har ingen av dessa nått upp till samma nivå, vilket å andra sidan inte är så lätt att åstadkomma. De har turnerat ihop med både Kiss och Journey och har ändå lyckats behålla sin popularitet hos de mest lojala fansen.