Black Sabbath

Birmingham har under ett par hundra år varit en riktigt klassisk industriort, med periodvis ganska dåliga levnadsförhållanden. Allt sådant påverkar ofta den musikscen som skapas i en ort. I en stad som Birmingham, som var långt ifrån så sofistikerad som London, tog sig det industriella arvet uttryck i rock – och i många fall hårdrock och heavy metal. Ett av de band som växte fram i denna stad mot slutet av 1960-talet var Black Sabbath, eller Earth som de kallade sig i ett tidigt skede. Bandet bildades av gitarristen Tony Iommi tillsammans med den kommande superstjärnan Ozzy Osbourne, trummisen Bill Ward och basisten Geezer Butler.

Bandets debutplatta släpptes 1970 med titeln ”Black Sabbath”, kort och gott. Bandet var på flera sätt nyskapande; soundet var mörkt och domedagsliknande och Iommi stämde ned sin gitarr för att få ett ännu mörkare och tyngre sound (något som band som ex. Metallica senare influerades av). Black Sabbath var riktigt produktiva och släppte nära på två album varje år, i takt med att populariteten för bandet ökade. Ozzy Osbourne lämnade bandet 1979 på grund av alkohol- och drogproblem och ersattes snart av ännu en kommande superstjärna: Ronnie James Dio. Samarbetet med Dio fungerade i två album, varpå han ersattes av forne Deep Purple-sångaren Ian Gillan.

Black Sabbath har haft en hel rad olika sångare och andra medlemmar och endast Tony Iommi har hängt med hela vägen. På senare år har bandet temporärt återförenats med Ozzy för några spelningar – och de släppte dessutom en ny skiva tillsammans.