Dio

Den stora vågen av hårdrocks och heavy metal-band under 1980-talet var enorm och inte så konstigt egentligen – den här musikstilen var enormt populär under den här tiden, så det fanns ständigt en efterfrågan. Kvaliteten hos alla band var inte direkt jämn, men eftersom det fanns så många band i den här genren så kunde man verkligen plocka russinen ur kakan. Ett av de band som restes ur hårdrocken från 1970-talet var Dio, med frontmannen och sångaren Ronnie James Dio. Ronnie James var redan känd som sångare i både Black Sabbath och Rainbow och när han bildade sitt eget band hade han med andra ord redan en ganska stor skara fans som närmast andlöst väntade på hans nya verk.

Dio som band gick ut hårt; de släppte debutskivan ”Holy Diver” 1982 och denna blev snabbt en klassiker. Alla hårdrockare i världen känner igen de typiska gitarr-riffen i låten och många minns också musikvideon som spelades flitigt på MTV när detta begav sig. Dio har alltid kört hårt med en mystisk framtoning och spelade mycket på sagovärldar med drakar och annat som gav bandet en alldeles speciell prägel. Bandet spelade in ett antal skivor på 1980-talet, som alla höll en hög kvalitet både vad gäller låtskrivande och framförande. Dio var ett mycket kompetent band med en bra sammansättning av musiker.

Ronnie James Dio skrev låten ”Stars” till projektet Hear ’n’ Aid vilket var ett välgörenhetsprojekt som involverade många musiker inom hårdrocksbranschen. Under början av 1990-talet gjordes en rad olika förändringar i bandet. Flera av de gamla medlemmarna slutade, eller byttes ut, av andra musiker lagom till skivsläppet ”Lock up the wolves” som skedde 1990. Bland annat var nu svenske keyboardisten Jens Johansson (känd från Yngwie Malmsteen) med i bandet. Entré gjorde också den då endast 19-årige gitarristen Rowan Robertson, som axlade rollen fenomenalt.

År 1993 gjordes nya förändringar i bandet och bland andra kom forne Dokken-basisten Jeff Pilson med i Dio. Nu påbörjades av period av (enligt fansen) ganska svaga skivsläpp, som till viss mån var anpassade efter det nya musikaliska klimatet (grunge mm). Bandet gjorde dock comeback med en återgång till sitt gamla sound precis efter millennieskiftet med skivan ”Magica”. Dio släppte sedan ytterligare ett par skivor under 2000-talet och gav sig dessutom ut på några turnér, innan Ronnie James tragiskt nog blev sjuk och avled år 2010.