Det är alltid intressant och inspirerande att följa ett band från den första spelningen på den lokala klubben till världsarenan. Precis så har det varit för det brittiska hårdrockbandet Def Leppard, som började sin rockande bana i industristaden Sheffield. Bandet bildades mot slutet av 1970-talet av sångaren Joe Elliot, basisten Rick Savage och gitarristen Pete Willis. Sedermera anslöt sig trummisen Rick Allen som ersättare till den ursprungliga trumslagaren som beslöt sig att lämna bandet. Slutligen hoppade gitarristen Steve Clark på tåget och Def Leppard var nu komplett.
Tillsammans spelade Def Leppard in sin allra första skiva i form av EP:n med den enkla namnet The Def Leppard EP. Skivan bjöd på tre låtar som samtliga visade stor potential inför framtiden. Plötsligt hade bandet en manager, vilket i sin tur resulterade i en inspelning av en LP. Plattan ”On through the night” släpptes under våren 1980 och följdes av en turné som bland annat innebar spelningar i USA. Låten ”Hello America” var en tydlig flirt med den amerikanska publiken. Def Leppard fick nu på allvar känna på turnélivet inklusive svettiga konserter där ett aktivitetsarmband väl kunnat komma till pass.
Tack vare Def Leppards ökande synlighet på scenen fick de allt mer uppmärksamhet. Det här gjorde att den berömda AC/DC-producenten John Mutt Lange fick upp ögonen för bandet. Samarbetet med Lange gav helt andra förutsättningar än tidigare. Detta skulle märkas tydligt på skivan ”High ’n’ Dry” som kom ut på marknaden 1981; soundet var märkbart uppdaterat och låtarna starkare än tidigare. Här fick man nu en hit med balladen ”Bringing in the heartbreak”, som spelades flitigt på musikkanalen MTV – faktum är att den var den första hårdrocks-videon som spelades 1982 på kanalen. Samma år fick gitarristen Pete Willis sparken på grund av alkoholproblem och istället anlitades Phil Collen, som kom direkt från bandet Girl.
Bandet var nu redo att spela in en uppföljare till High ’n’ Dry och gjorde så med bravur – skivan ”Pyromania” som kom 1983 är idag smått legendarisk bland hårdrockare. Det var fylld med högkvalitativt material och innehåll dessutom några hits. Låtar som ”Foolin'”, ”Too late for love” och ”Photograph” är låtar som bandet än idag gärna framför live. I samband med nya skivan följde en period av turnéer och spelningar. Def Leppard hade nu nått långt i karriären. På nyårsafton 1984 råkade dock trummisen Rick Allen ut för en bilolycka, där han förlorade sin vänstra arm. Trots detta kom han tillbaka genom att använda sig av elektroniska trummor och kunde därför fortsätta i bandet.
Def Leppard gjorde sedan några års uppehåll, men kom 1987 tillbaka med besked i och med
skivan ”Hysteria”. Sedan dess har bandet varit fortsatt aktivt och lyckades trots förlusten av
gitarristen Steve Clark (som avled 1991) fortsätta sin popularitetsbana.